Her er noen enkle triks som kan gi deg bedre trådløsdekning hjemme

Publisert: 5. april 2020

Dårlig wifi-signal hjemme kan være veldig frustrerende. Spesielt i disse tider hvor flere er hjemme og flere enheter er koblet på nettet, så kan dette bli mer tydelig. Rutere oppfører seg forskjellige, og det er ikke sikkert at det som var en god plassering av forrige ruter trenger å være det for din nye ruter. Det er imidlertid flere ting du kan gjøre for å bedre dekningen i huset ditt. Vi har prøvd å samle noen punkter for deg slik at du får mest mulig utbytte av nettverket ditt.

Mål hastigheten på nettverket ditt

Hastigheten du betaler for og skal ha, er hastigheten du kan måle kablet rett i ruteren. Hastigheten kan måles på for eksempel nettfart.no eller Ooklas speedtest.net. Sørg for at pc eller mac som du måler med har et nettverkskort som takler høye hastigheter. Når du har målt hastigheten kablet til ruteren kan du deretter måle trådløsdekning på trådløse enheter. Mål gjerne med forskjellige enheter for å forsikre deg om at det ikke er dine trådløse enheter som er svakheten. Det er ikke alle trådløse enheter som takler 5Ghz-nettet som brukes for de raskeste hastigehtene.

Det er alltid lurt å ta speedtester med gjevne mellomrom. Først kablet til ruteren og deretter forskjellige steder i huset og gjerne med flere enheter.

Flytt på ruteren din

Det enkleste du kan gjøre er å flytte på ruteren for å få mest mulig optimal plassering. Ruteren vil normal sett fungere best når den er plassert midt i boligen, sentralt og høyt i rommet. Wifi-signalene liker ikke fysiske hindringer og ting som kan forstyrre de trådløse signalene, som betong- og murvegger, varmekabler, metallflater og mikrobølgeovner. Det å flytte ruteren, en meter eller to, kan gi vesentlig bedre dekning. Eksperimentèr også med å prøve den både liggende og stående.

Slå av wifi-enheter som ikke er i bruk

Wifi-enheter som ikke er i bruk kan stå å trekke kapasitet som ødelegger for de andre. Det kan være snakk om dockingstasjoner, babycall, trådløse hodetelefoner, spillkonsoller osv.

Bruk 5 Ghz-nettverket

Nye rutere leveres med sender for både 2,4 og 5 Ghz-nettverk. Begge nettverkene er i utgangspunktet tilgjengelig, og mange legger inn passordet bare på 2,4. Dette nettet er navngitt med 2G i nettverksnavnet. Mange enheter velger å koble seg dette nettverket og som tidligere nevnt takler ikke dette nettverket de høye hastigehtene. Sørg derfor for å ha lagt inn passordet på det andre nettverket. Med å koble til 5G-nettet kan du få færre forstyrrelser. Grunnen er at mye annet trådløst utstyr som babycaller og musikkanlegg stort sett benytter seg av de samme frekvensene som 2,4 Ghz-nettet.

Kable så mange enheter som mulig

Jo flere enheter du kabler, desto mer avlaster du det trådløse nettverket. Stasjonære pc’er, spillkonsoller og smart-tv’er bør kables mot ruteren dersom det er mulig. Det gir optimal ytelse på disse enhetene og bedrer også arbeidsmiljøet for det trådløse nettverket, slik at de ikke «kjemper» om kapasiteten i trådløsnettet.

Kjør oppdateringer som krever mye kapasitet om natten

En del spillkonsoller og app-oppdateringer krever mye netteverkskapasitet. Sørg for at disse enhetene er stilt inn slik at de laster disse oppdateringene om natten når man ellers ikke har bruk for mye data. Dersom dette laster når det ellers er mange enheter som er i bruk, kan disse nedlastingene «strupe» nettverket og stjele mye av kapasiteten.

Benytter du VPN-konto fra arbeidsgiver?

I disse tider med mange på hjemmekontor, er det flere som benytter seg av VPN-konto fra arbeidsgiver av sikkerhetsmessige årsaker. Dersom du opplever trøbbel med jobbfunksjonalitet når du kobler på VPN er det ikke sikkert at dette har noe med hjemmenettverket ditt å gjøre. Vi anbefaler deg å kontakte din lokale IT-avdeling for å se på muligheten for å utvide VPN-kapasitet på din respektive arbeidsplass.

Har du fortsatt dårlig trådløst signal etter å ha sjekket punktene over?

Kontakt oss! Dersom du ikke får gode trådløssignaler med å teste punktene over så ta kontakt med Get kundeservice på telefon: 21 54 54 54. Det er ikke sikkert at de får til å hjelpe deg med alt, og skulle du fortsatt ha problemer så ring oss i Rissa Kraftlag, eller send oss en mail på fiber@rissakraftlag.no. Får vi ikke hjulpet deg via telefon så sender vi en montør hjem til deg for å feilsøke nettet ditt.

Del innlegg:

Vi er her om du lurer på noe.